Čudežni svet kane

V sredo, 24. 5. 2017, je na šoli potekala delavnica z naslovom Čudežni svet kane: naravna kozmetika in poslikava telesa. Naša gostja je bila ga. Sonja Velikanje iz Etnobotanike, ki nas je poučila o tem, kaj je naravno, kako je definirana naravna kozmetika, kaj je kana, od kod izvira in čemu pravzaprav služi. Imela naj bi številne zdravilne in terapevtske učinke na telo in duha. Gostja nam je razložila pomen, zlasti pa simboliko las in navedla ločnice med konvencionalnim in naravnim barvanjem. S kaninim barvilom ali lavsonom si lahko poleg las, kar imenujemo kaniranje, pobarvamo celo nohte, moški brade in ustvarimo začasne poslikave telesa oz. tatuje. Poleg kane nas je seznanila še z drugimi rastlinskimi barvili, kot so indigo, hibiskus, sena in amla, ki z medsebojnim mešanjem doprinesejo k številnim naravnim barvnim odtenkom.

V praktičnem delu delavnice smo sprva malce sramežljivo poprijeli za kornetke, napolnjene s kano, pomešano z vodo, sokom limone in eteričnimi olji. Že po nekaj negotovih potezah po risalnem listu pa smo se pogumno lotili svojih rok, zapestij, podlakti … Nastali so izjemni vzorci, ki smo jih utrdili z limono in sladkorjem, saj nas bodo krasili naslednjih nekaj tednov.

Naravno obarvanje kože nima le estetskega pomena, saj po starodavnem verovanju varuje pred zlom in prinaša srečo. Očitno je bomo tudi mi imeli – veliko!

Ogled fotografij